BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, December 30, 2012

2013

assalamualaikum...
heee....
hari ni 20 Disember 2012 menunjukkan jam 10.24 pm....
weee...~~~
hanya beberapa jam je lagi nak masuk tahun 2013..~~


2012...
what should i describe about that year hah..???
anyone can tell me..??
huh...
by the way...
dalam episode diri aQ sendiri, 2012 banyak kisah duka dari kisah suka...
bhahaha...
aQ malas nak tulis benda-benda tu semua...
because of what..???
yang dah lepas biarlah lepas...
tak usah lah dikenang-kenang kan...
bhahahaha....
[masa tulis ni dok terkumat-kamit nyanyi lagu sejarah mungkin berulang : new boys]
weee...~~~~
tahun ni gak In Shaa Allah, aQ akan tamatkan pengajian aQ...
heee...
alhamdulillah...
kat sini aQ berjumpa dengan kawan2 yang boleh aQ jadikan teman bergembira, menangis, dan segalanya kami kongsi bersama..~~~




heee....
mereka2 ni lah S.A.H.A.B.A.T aQ selamanya...
girls...thanks for being my friends...
hehehe...
by the way...
tak sabar nak masuk tahun 2013...
nak mulakan my new life..
new NURFARHANIM AKMAL BT MOHD KHALID...
heeee... 
nak cepat habiskan pengajian ni ---> kerja ---> sambung study lagi...
yeahhh....
and one thing yg aQ lupa nak bagi tahu, biarlah buat masa sekarang ni aQ tak tahu apa itu CINTA...
malas...penat...buang masa...
hahahahaha....
okey lah..nak hout...nak susun nota dan update apa yang patut...
biasalah kan dah jadi senior ni...
adoiyai...~~~
apa pun tak boleyh...
uhuk,uhuk..~~~
take care guys...





Wednesday, December 26, 2012

alhamdulillah...~~~

ngeeeeee....~~~
assalamualaikum....
sebelum tu nak ucap Alhamdulillah...
aQ bersyukur ke hadrat Ilahi sebab aQ masih diberi peluang untuk terus bernafas di muka bumi milik NYA...
actually hari ni (27 Disember 2012) genap aQ 21 tahun...
thanx a lot pada mereka yang ingat and wish for my birthday...



sebenarnya...aQ tak mengharapkan apa-apa pun dari sesiapa...
cuma doa yg ikhlas aQ pohon...
terutama dari mama & ayah....
dan aQ memohon agar aQ diberi peluang untuk membalas jasa-jasa mereka...

tak sambut birthday ke..???~~~
jawapannya : tidak..
kenapa..??
sebab dah terbiasa lah tak sambut...so tak kisah kalau tak sambut...
lagi pun dah hujung-hujung tahun...
mama dgn ayah tyme macam ni memang busy dah kat sekolah...
meeting sekolah...nak uruskan fail itu ini...
abang-abang aQ pun sama gak..
so, aQ tak kisah lah...
yang penting doa dari mereka... :)


#keep smile if anything happen...let it be ur strenghten in ur life okey..~~~




Tuesday, December 18, 2012

:: JODOH ::


"... Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." - [Surah Ath-Thalaq, 65: 3]

assalamualaikum...
salam hamba hulur tanda ingatan....
cewahhh~~~~nak menyanyi dah plak...
hihihihi..~~ (ketawa sopan jap)~~~~
okies...
entry kali ni tetiba je nak tulis pasal JODOH...
makna ayat al-quran dr surah Ath-Thalaq kat atas tu...cuba korang fahamkan makna ayat tu..

ok.....aQ ada update satu status dalam satu laman sosial....status aQ tu macam ni.. --> "Tiada CINTA paling selamat melainkan selepas Ijab dan Qabul dan tiada CINTA paling abadi melainkan CINTA Agung hanya kepada-Nya.."

and suddenly ada seorang hamba allah ni pm kat aQ and he ask me one questions...
dan beginilah perbualan kami..

he : ape yg kamu fhm dgn txt yg kamu post blh share ckit jd r

me : ok.....apa yg sy tulis ni just opinion sy je...kalau salah, maaf...cinta selepas ijab dan qabul ni lg selamat dan terjamin sbb kita bercinta dgn org yg betul, berhak dan halal untuk kita...kalau kita bercinta sblm nikah ni bnyk perkara yg perlu kita fikir...betul ke dia ni akan menjadi yg halal untuk aku..??adakah dia benar2 syg kita, cinta pada kita...means segalanya tak terjamin lagi...takut kita bercinta pada org yg salah..memberi sayang kita pada orang yang salah..  dan sesungguhnya walau apapun cinta yg abadi tanpa perlu keraguan hanyalah cinta kepada NYA..  Allah sentiasa ada bersama di sisi kita sentiasa..

he : thats right..soalan nyer..dpd mnakah kte ingin dpt kn cinta yg sbnar

me : cinta yg sbnr tu hanya Allah yg tahu...ajal, maut, jodoh dan pertemuan tu semua nya dah tertulis...cuma kita tak tahu sapa cinta sbnr kita..pada masa yg sama kita kena lah berusaha dan berdoa agar kita dapat jodoh yg sebenarnya..

dan itulah serba sedikit perbualan antara kami...jodoh untuk kita tu memang dah di tetapkan oleh Allah...ajal, maut, jodoh dan pertemuan tu dah disusun untuk kita..untuk jodoh tu kita juga perlu berusaha mencari...
antara jodoh pilihan hati atau jodoh pilihan keluarga...???
itulah persoalannya...

hmm...
tak kisah lah jodoh tu pilihan sendiri atau keluarga, yang penting pasangan kita tu memahami diri, kerjaya kita...
bukan nak cakap apa...kalau jodoh itu pilihan keluarga, pastikan kita mengenali dia dulu..jangan menilai dari luaran sahaja...contohnya korang tengok la cerita "CINTA HALAL"...boleh jadi pengajaran untuk diri kita...
dan kalau jodoh itu pilihan hati kita, pastikan kita mendapat restu dari ibu bapa kita sendiri okeyh...jangan sebab orang lain kita ketepikan keluarga kita sendiri...

ukeyh la...dah panjang sangat merepek ni...
so...
jangan risau kalau kita single sebab Allah sentiasa ada disisi hambaNYA...kita masih ada keluarga...
 :)




Wednesday, December 12, 2012

adakah kita masih isterinya di akhirat nanti..??


Pernahkah anda mendengar soalan ini… 
Adakah kita masih boleh menjadi suami isteri di akhirat kelak?


Kalau kita lihat di kaca tv, di radio, di dalam filem, sering kali pasangan bercinta menyebut:

“Semoga kita berbahagia hingga ke akhir hayat”.

Sedangkan kita boleh je kalau nak terus menyebut ayat ini sambil berdoa:

“Semoga kita berbahagia hingga ke akhirat kelak”.



Untuk pengetahuan semua, di bawah ini adalah sedikit penerangan yang akan menjelaskan persoalan di atas:

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.

Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga.

Rasullullah SAW bersabda: “Tiada si bujang di dalam syurga” – (HR Muslim).

Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.



2. Wanita meninggal dunia setelah diceraikan & tak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.



3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga.

Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelaki yang masuk syurga.



4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.



5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.



6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya.

Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga.



Rasullullah SAW bersabda:
“Wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.”


copy from penpatah.blogspot

already semester six..~~!!??!!

assalamualaikum dan salam sejahtera..~~~
ecece...macam pembaca berita dah plak...
weeee~~!!!
hmmm...kira-kira lagi 19 hari dah nak masuk tahun baru ---> 2013..
means that akhir bulan JUN nanti, in sha Allah jika tiada apa-apa halangan tamatlah pengajian aQ di kolej kesayangan  aQ...
di mana deh....???
di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh :)
lets review back about 2 and the half years ago at KSKB...
too much experiences...
orang kata PENGALAMAN ITU ADALAH GURU YANG TERBAIK...
yup...
i admit it..

ok..lets we start first time sampai sini...
haha..
the first person be my friend is my roomate ---> nur nabila jannah ( budak chumel )


then..berkembanglah sayap mencari kawan-kawan...hohohoh...lets me show my friends study here together with me..plus with their candid that i snap...weee~~!! ^^,

heee...sorry guys...tyme ni ada program larian apo ko bondo ntah dokek  mano ntah...den pon tak ingt ..hihi

budak ni nama dia fikri...ha...dia ni bab menyakat orang nombor satu tau x..hehehe...
dan...yang paling aQ nak introduce kat kome semua is my best friend poreber...
sahabat yang sentiasa ada disaat suka dan duka...
kami lalui saat suka dan duka bersama...
dan thanks juga pada sahabat sy ni sbb pinjamkan bahu beliau pd saya...bnyk bagi nasihat...


her name is Nur Atikah @ nur atikah elfy @ budak cute...
yunk..shaye syg awak ketat2.. :)













haaa...gambar-gambar ni adalah mereka-mereka yang sgt saya sayang sebagai sahabat saya...
heee... :)
by the way...
kita dah masuk sem akhir dah pun...
lets we start fighting for our sem..
do the best...
insyaAllah...kita semua akan berjaya bersama...
we are together right...
lepas dah habis ni jgn la masing2 lupa ye..
hope kita semua akan still contact...
haa...
pesanan yang paling penting...kawen tu nanti jgn le lupa bg kad jemputan yer...
hoho...
saya menunggu dr kalian..
weeee~~~
:)

Saturday, November 17, 2012

PRAY FOR GAZA

assalamualaikum...
hmm...rasanya dah lama tak menulis kat blog ni...
huhuhu....apapun tajuk kali ni PRAY FOR GAZA...
sekarang ni sepertimana yang kita tahu sedang berlaku peperangan di GAZA...
ramai umat manusia yang tidak berdosa..anak-anak kecil mati dalam keadaan shahid...
semoga Allah merahmati ke atas roh-roh mereka....
Al-Fatihah...



wahai sahabat...
renungilah apa yang sedang berlaku pada saudara-saudara kita disana...
ye..
kita tak mampu untuk menolong mereka...tapi...
kita bantulah berdoa untuk mereka agar saudara-saudara kita selamat dibawah lindunganNYA....
kita disini berseronok sehingga lupa apa yang berlaku di Gaza...
di sini, kita bersyukur kerana bumi Malaysia dihujani air hujan yang turun dari langit...tp di Gaza sana bumi Palestin dihujani bom-bom dari jet-jet tentera Zionis....

‎"Ya Allah, sebagaimana Engkau pernah menghantar burung-burung ababil untuk menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon padaMu Ya Allah, turunkanlah bantuanMu kali ini kepada saudara-mara kami di bumi Palestin, syria, dan di mana shj umt islam ditindas... dan hancurkanlah tentera Zionis laknatullah!"

***kita tidak mampu untuk membantu mereka melainkan hnya dgn berdoa...

Thursday, November 1, 2012

mencari sebuah erti...

jumaat
2/11/2012 @ 7.18am
assalamualaikum..salam pagi jumaat semua....
hari ni takde kelas sebab sekarang ni self study kat bilik je..
countdown for the final exam for this sem...
pada hari ahad, isnin dan selasa..
hmm...even just 3 paper je...tp ntah la...rasa berat sangat beban yang dipikul kat atas bahu ni...
besar sangat tanggungjawab...
for the moment...aQ rasa dah tak terdaya langsung nak pikul semua...
i feel give up seriously...~~!!!!!!!
tapi...i try to think positively...
i know semua yang berlaku ni ada sebab nya...
beban yang kita rasa ni, Allah beri untuk menguji hambaNya...
dan aQ terima...
sekarang ni aQ tak nak fikir apa2 yang buat serabut...aQ just nak fikir exam ni je....
biarlah...
kalau perkara lepas nak berlaku lagi...
biarlah berlaku...
aQ dah penat...
aQ dah penat nak hadapi segalanya yang melukakan aQ...~~!!!!!!
aQ hanya mahu ketenangan...
aQ ................
but sometime aQ rasa diri aQ ni terlalu BODOH sebab benda-benda macam ni....
pada sapa perlu aQ tuju...????!?
pada sapa aQ perlu rujuk...???!!??
ya Allah...pada Engkau sahaja lah ya Allah tempat aQ mengadu.... :'(
pada Engkau tempat aQ merujuk diatas apa yang berlaku...

Friday, October 26, 2012

kadang-kadang


kadang-kadang manusia sedar bila berlaku kesilapan dalam hidup.....sesal, sedih dan rasa rendah diri membunuh rasa EGO manusia...

kadang-kadang rasa menyesal membawa satu titik PERUBAHAN yang baru dalam hidup. rasa syukur atas suatu penyesalan...

kadang-kadang menyesal tidak mengubah apa yang berlaku. rasa bersalah ditanggung seumur hidup...dipikul sampai ke liang lahad..

tapi rasa menyesal itu satu RAHMAT...rahmat untuk bertemu dengan yang hak...

Sunday, October 14, 2012

coretan isi hati..


ya allah..sesungguhnya dugaan yang kau berikan untuk aQ terlalu berat untuk aQ terima sebenarnya...

hanya pada engkau sahaja ya allah tempat aQ mengadu, tempat aQ memohon perlindungan....

tiap titisan air mata yang jatuh ini, membuatkan aQ terfikir tentang segalanya...


“Ya Allah, aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu, aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu, aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi.


dan aQ hanya berharap agar air mata yang selama ini jatuh akan berkumpul sebagai semangat untuk aQ meneruskan kehidupan aQ.... :')


Sunday, October 7, 2012

aku terima nikahnya

Cerita tentang kepayahan seorang isteri yang sangat setia, Arlisa(Nora Danish) . Arlisa mengalami dugaan hebat apabila suaminya Johan lakonan Adi Putra ditimpa kemalangan.
Selepas kemalangan Johan telah hilang ingatan atau menghidap Selective Amnesia. Arlisa sedaya upaya menjaga suaminya yang hilang ingatan walaupun suaminya Johan tu tak langsung mengenali dirinya.
Arlisa mencuba untuk mengembalikan ingatan Johan dengan melakukan semula detik detik indah semasa mereka bahagia dulu.
Namun semuanya gagal mengembalikan ingatan Johan. Lagi dugaan perlu dihadapi oleh Arlisa ialah apabila Johan mula rapat dengan Suriya lakonan Mon Ryanti.
Johan makin selesa dan mesra di samping Suriya malah menyatakan hasratnya untuk menceraikan Arlisa kerana hatinya sudah terpaut kepada Suriya. Pergolakan yang semakin kencang itu memaksa Arlisa mengundur diri walaupun cintanya pada Johan tidak pernah berubah.


##seyes tak sabar nak tengok filem ni...trailer dia menunjukkan cerita ni tak kurang hebatnya...sayang...jom gi tengok nak...plishhh....heee...~~~

....and just hope for that.....

guys...~~!!
assalamualaikum...so, how ur life...hope everything gonna be okay...
actually don't know what should i write on blog now...
just think wanna to "MEREPEK"..
hahahaha..
ok...first thing just want to say Alhamdulillah because can finish my Management successfully...
and i got about 63.14% from 70%  for my management marks...
alhamdulillah...
even almost everytime scolded by SISTER...lOlzz
aQ teringat lagi satu ayat dia masa dia marah aQ..."kalau macam ni lah, sister memang bagi awak markah rendah...""
hoho...tymes tu memang dah tawakal gile ar.bila dengar sister cakap macam tu...but still lg cold down...
hehehe...
after habis je Management terus je Mid Sem exam...
ha...yang tu memang tak boleh nak cakap apa la kan...
study pun last minit...spot soalan dan akhirnya apa yang spot tak kuar...sedikit kecewa la...memang tak dapat dinafikan soalan senang...tapi soalan sesenang soalan budak tadika pun tapi tak baca pun tak boleh jawab gak kan....
memang soalan Medical aQ just harapkan utk lulus je...kalau tak lulus takpe la...still ada peluang untuk betulkan masa final exam nnt...dan kegagalan itu akan aQ jadikan pendorong untuk aQ buat yang lebih baik lagi...


#  sekiranya ada yang memburuk-burukkan kamu maka berdiamlah diri..usah melenting kerana dia akan mendapat balasan dari ALLAH & apa yang dikatakannya itu boleh mengundang fitnah, maka ia adalah BERDOSA BESAR..biar buruk di mata manusia tetapi jangan buruk di sisi ALLAH TA'ALA~~


Sunday, September 2, 2012

::jaga hati dan perasaan::


holla guys...~~~
assalamualaikum...sehat ke...???
actually tak tau nak tulis apa kat blog ni dah...rasa macam nak tutup je account ni..~~~
hohoho...
sangat la nak tutup...
tetiba terlintas kat fikiran ini "jaga hati dan perasaan"
seperti biasa kita selalu sangat menjaga hati orang...nak yang terbaik untuk orang lain...tp diri kita sendiri....sapa yang nak jaga hati dan perasaan kita...sapa yang nk lakukan yang terbaik untuk diri kita...???"




Saturday, September 1, 2012

L.O.V.E

Hi, can I tell you something?
Can you promise not to tell anyone?
Why?
Because it’s a secret.

I believe a lot of us grew up listening to this sentence.
It was so common during our younger days when we felt that secrets were something which is very special and should not be told to another person unnecessarily.

Instead, our secrets were traded.
"I’ll only tell you my secret if you tell me yours, first”

To our young and innocent minds, we often believed that secrets we said will not be told to another person. How wrong we were.

As we grew older, we don’t believe in that anymore.
We will feel that a secret is something which we will only tell certain people.
Perhaps we would only let our parents, our love ones or a very best friend know.

There are times however we realized that even our very best friends would not keep the secret that we entrusted to them.

We felt the hurt when someone else came to us asking about it.
As we entered adulthood, our secrets became a very personal thing.

These secrets are something which might has happened to us a long time ago. It could have been something unpleasant, something that we don’t want to rake it up all over again. It could have been a past relationship which you would not want your present partner to know.

For whatever reason it may be, we won’t really want to talk about it.

And so we sealed & locked our secrets away, buried deep inside our hearts.
Fearing that we do not have the courage to face it.

As more secrets were buried, our hearts slowly become a hurt locker waiting yearning for attention.

Over a while, we tend to forget about them and move on with life.
Until something happened that made us think back and pondered over the secrets that we buried deep.

What sort of secrets do you have?
Will you tell someone or will you bring it to you grave?
Will you smile knowing that it’s safe because no one else knows about it.

All of us have secrets, deep inside our hearts.

We kept them deep not because we don’t want anyone to find out, we are only waiting for the right person to tell… 

Tuesday, August 28, 2012

::disini kami BERSAMA::

hey guys..~~!!
assalamualaikum...
heee....post kali ni saja-saja nak hilangkan bosan...
selain tu...post ni gak membolehkan korang semua know about my family...~~heee
saja je...kot ke korang ada yang dah kenal...
bolehla kita eratkan lagi silaturahim ni kan...
heee...~~!! (:



ni pic lepas kitaorang bersalaman, bermaafan sesama kami...tapi sedey ar sebab abg aQ no 2 dgn wife dia takde...raya kat rumah sebelah family dia..tp..its ok..nnt gambar dia ada sbb dia join kitaorang balik Nilai lepas tu...hee~~~~

ni pula gambar my sis in law, anak buah paling comey + nakal, and abg aQ...
abg aQ yang ni je sesat pakai tema lain..ahahaha...
sapa yang tunang tyme tu mesti pakai baju lain daripada yang lain dengan kitaorg...ahakzz...
:D

then..hee..~~~
ni gambar whole family aQ with wan,our grandma (mak ayah aQ)

last but not least...ni plak gambar menantu2 mama dengan ayah...lagi sorang je takde iaitu kak ros...
heee...tyme ni aQ kena bahan dgn dyorg semua...
"ekh2..mana menantu lelaki mama dgn ayah..??"
ahakz...
choi..choi~~~!!!
jadi senget layan dyorg tau tak...ahahaha


p/s : love them so much till my end...nobody can replace all of you...
:)

Wednesday, August 22, 2012

"More Than This"


[Liam]
I’m broken, do you hear me?
I’m blinded, ‘cause you are everything I see,
I’m dancin’ alone, I’m praying,
That your heart will just turn around,

And as I walk up to your door,
My head turns to face the floor,
‘Cause I can’t look you in the eyes and say,

[Harry]
When he opens his arms and holds you close tonight,
It just won’t feel right,
‘Cause I can love you more than this, yeah,
When he lays you down,
I might just die inside,
It just don’t feel right,
‘Cause I can love you more than this,
Can love you more than this

[Niall]
If I’m louder, would you see me?
Would you lay down
In my arms and rescue me?
‘Cause we are the same
You save me,
When you leave it’s gone again,

[Louis]
And when I see you on the street,
In his arms, I get weak,
My body fails, I’m on my knees,
Prayin’,

[Everyone]
When he opens his arms and holds you close tonight,
It just won’t feel right,
‘Cause I can love you more than this, yeah,
When he lays you down,
I might just die inside,
It just don’t feel right,
‘Cause I can love you more than this, yeah,

[Zayn]
I’ve never had the words to say,
But now I’m askin’ you to stay
For a little while inside my arms,
And as you close your eyes tonight,
I pray that you will see the light,
That’s shining from the stars above,

(And I say)

[Liam]
When he opens his arms and holds you close tonight,
It just won’t feel right,
‘Cause I can love you more than this,

[Zayn]
‘Cause I can love you more than this, yeah

[Everyone]
When he lays you down,
I might just die inside,
It just don’t feel right,
‘Cause I can love you more than this, yeah,

When he opens his arms and holds you close tonight,
It just won’t feel right,
‘Cause I can love you more than this,

When he lays you down,
I might just die inside,
It just don’t feel right,
‘Cause I can love you more than this,
Can love you more than this


salam aidilfitri...!!~~~


assalamualaikum...
just wanna to say..
"salam aidilfitri, minnal aidil wal faizin...maaf zahir batin.."
semoga aidilfitri kali ni membawa seribu pengertian dan memberikan erti pengorbanan yang besar pada kita sebagai hambaNya... (:
so, hows ur day...
hari ni dah masuk raya ke-5...
so, how..??
banyak ke dapat duet raya..
dah tua2 mcm ni alhamdulillah still ada yang sudi bagi duet raya...!!
hee...!!~~~
tahun ni meriah la sikit sebab whole my sibling balik beraya kat rumah...
berkumpul bersama-sama...
with anak sedara yang chumel + nakal tu...
heee...~~~
apapun...memang agak best la dapat berkumpul bersama keluarga terchenta...
first day raya balik ke Sepang..jumpa family sebelah ayah..
memang havoc rumah Uncle Sam dengan keletah kitaorang... c(:
second day raya, balik ke parit raja...family sebelah mama...
not bad gak...cuma yang tak best nya bila skeaping JAWA...
hahaha...
memang terdiam la dibuatnya...
nama je anak JAWA, tapi satu benda pun tak faham dan tak tau nak cakap...
lalalalal~~ :P


p/s : kepada sesapa yang mengenali diri ini, saya menyusun 10 jari, ikhlas dari hati memohon maaf andai ada terkasar bahasa, terguris perasaan..termakan terminum, halalkan segalanya..kerana diri ini hanya insan biasa..tak lepas dari melakukan kesilapan...kalau ada masa, jemput2 la datang ke rumah.. :)
::adios:: 
^^,

Wednesday, June 20, 2012

::apo bondo la ni yg den merepek::

‎"Jangan kesal ketika seseorang tak lagi mencintaimu, tapi kamu mungkin menyesal kerana ketika dia mencintaimu, kamu tak pernah menyedari itu."

Aku bukan lemah tanpa cinta 
Hanya tidak mampu sendiri tanpanya
Biarkan aku menangis kerna derita

Dia hadir mengubatkan rindu
Mengajarkan aku erti cinta
Namun semua tidak seindah ku sangka

Dialah yang aku inginkan
Dia cinta yang kudambakan
Namun semua hanya tinggal mimpi
Terpisahnya cinta

Aku harus melupakannya
Aku harus memadam rasa
Namun hati tidak pernah mampu
Melepas kau pergi

Setelah sedar dari mimpi
Harus ku terus hidup tanpamu
Kini ku pasrah segalanya
Tentang cinta

**Cry as much as you want to, but just make sure when your finished, you never cry for the same reason again..

BIARPUN TERSERLAH KERIANGAN DI PANDANGAN NAMUN JAUH DILUBUK HATI, TERSIMPAN PELBAGAI CERITA SEDIH DAN SENGSARA SEPANJANG KU MENITI ARUS HIDUP INI. BIARPUN TIDAK KU LUAH, NAMUN HANYA DIRI YANG MENGERTI SEGALA YANG TERJADI. BIAR KU SIMPAN KISAH SEDIH INI SENDIRI TANPA SIAPA MENGETAHUI KERNA KU TAHU ALLAH SENTIASA MENYAKSIKAN APA JUA YANG TERJADI DAN DI ATAS REDHANYA JUALAH KU MASIH DISINI BERDIRI BERJUANG UNTUK MEMBELA NASIB DIRI. MOGA CAHAYA CINTA KAN MENYINARI RUANG HIDUPKU YANG SUNYI DAN SEPI...DUHAI CINTA! HADIRKANLAH DIA INSAN YANG KAU UTUSKAN UNTUK MEMBERIKU BAHAGIA MELENYAPKAN TIAP SENGSARA

Monday, June 18, 2012

Kenapa ALLAH Menemukan Kita Dengan Orang Yang Salah

Cinta adalah satu anugerah yang paling berharga yang dimiliki oleh insan terpilih. Hanya insan bertuah sahaja yang mendapatkan cinta yang tulus ikhlas dari pasangannya yang ikhlas mencintai. Namun, pengalaman sering mengajar kita erti kehidupan sebenar. 
Ramai yang berubah kerana cinta dan ramai yang kecewa kerana cinta. Ada yang langsung tidak mempercayai cinta akibat pernah terluka, tertipu, dan sebagainya. Namun, kita tidak perlu ingin bahawa cinta yang pergi tidak semestinya akan pergi selama-lamanya. Mungkin cinta yang berlalu pergi ada hikmah disebaliknya. Mungkin Yang Maha Esa akan memberikan cinta yang lebih baik menggantikan cinta yang berlalu pergi.
Perkara yang perlu kita elakkan didalam perhubungan adalah sikap tidak mempercayai pasangan. Sering berprasangka buruk kepada pasangan selalunya akan memakan diri sendiri. Berlakulah jujur dan saling percaya mempercayai antara pasangan anda kerana itulah yang akan mengukuhkan lagi hubungan anda. Semoga hubungan itu akan kekal selama-lamanya.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
dapat menjadi penilai yg baik.

memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg
sentiasa mengharapkan pertolongan
ALLAH.


memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,
KHAS UNTUK DIRI KITA.

memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH &
PENYAYANG kerana mengingatkan kita
bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat
untuk kita dan kehidupan kita pada
masa depan…


memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
dapat mengutip pengalaman yg tak semua
orang berpeluang untuk mengalaminya.


memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita jadi
MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK
HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yg salah supaya kita
LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK
SELAMANYA KEKAL…

Tuesday, April 3, 2012

.::luka ku sakit ku jua::.

assalamualaikum...
dah lama rasanya tak update blog ni...huhuhu...adehh....
busy sangat sampai tak sempat nak mengupdate...
hohohoho~~~~~(busy la sgt kan) :p
guys...dah seminggu hidup aQ bertemankan air mata je...
kenapa kah...???
entahlah...aQ sendiri tak tau kenapa dan mengapa....
first mybe hati aQ rindu sangat mama...
homesick tahap kritikal meyh... :'( huhuhu
then..kaki ni sakit luka sebab jatuh...perghhh...
sakit sangat2.. :'(

ni gambar fresh lepas jatuh petang sabtu hari tu...

ni luka 2nd day..ok..ingat kan macam da ok la kan...tp.... :'(

hari ketiga tyme keje luka tu makin teruk..dah infected...
aQ jalan pun da macam orang tempang je...

nasib baik ada cik misi yg sudi buat dressing kat luka tu..

:: luka di lutut tu boleh di ubati dan sembuh, tapi luka di dihati takkan hilang dan takkan sembuh ::
~ adios ~






Sunday, February 12, 2012

.:aQ bersyukur:.


jom kita bergotong-royong.. :)
cik fakar sedang merumput... :)
sempat berposing...ngeee~~~

budak chumel...

khusyuk nya dia...~~~~

alamak...rajinnya dia...hehehe... :)
assalamualaikum....ha...da tgk gambar-gambar kat atas tu..
heee...
ni sempena ada program amal kat rumah anak-anak yatim..
kat mana...??adalah kat satu tempat tu... :))
ok...first sekali kat tempat tu mix with warga emas...
just one thing yang buat aQ terfikir adalah....
knp lah ada manusia-manusia yang sanggup letakkan parent dyorang sendiri kat tempat macam ni...
sedeh bila terfikirkan semula...
betullah apa yang pernah terdengar yang seorang ibu boleh menjaga 10 orang anaknya..
tp 10 orang anak belum tentu dapat jaga ibu dan bapanya...
hmmm...tyme tu sedikit tacink and tetiba hati aQ terus berlari teringat kat mama dan ayah kat rumah...
i miss them so much....
petang plak bersama dengan anak-anak yatim..
first thing yang bermain dalam fikiran aQ adalah macam mana mereka face keadaan tanpa ibu bapa..???
apa perasaan mereka..??
but once jumpa mereka, masyaallah...
seriously, memang mereka kurang kasih sayang...
aQ terfikir semula bahawa aQ sangat beruntung mempunyai mama dan ayah....
aQ bersyukur ada keluarga seperti sekarang...

Sunday, January 8, 2012

luahan untuk seorang insan bernama lelaki...

kau bingkai hari demi hari dengan sahajamu...
kau sematkan nama-nama cintamu di dalamnya..
langit bertasbih kepada Sang Raja Hari 
dan kupastikan mendoakanmu...

cahayaku...
seibu puisi yang pernah ku buat tersimpan rapi
di piala hatiku..
kupastikan semua berkisar tentang seorang lelaki...
tahukah kau siapa lelaki itu...???
dia yang sedang membaca puisi buruk ku ini...
kaulah susuknya...

hari berganti, waktu pun berlalu...
tak mahu memahami...
kisah yang telah kau berikan kepadaku kini,
ku bingkai indah...
seperti kau membingkai hari..
tak mahu ku hapus, walau dengan kehadiran putera lain...
tak mahu kutinggalkan meski sekejap saja dalam kesedaranku...
tapi kini kita telah jauh...
di tanah yang berbeza kita berpijak...
kini kubuka semua...
kini ku paparkan segalanya...
bahawa sebenarnya dalam tatapanku ada cinta untukmu....
maafkan jika aku lancang menyerahkan diri...
disini aku menunggu kau datang...
untuk membawa ku pergi menuju mimpi indahmu...
mengayuh dayung melewati samudera hari yang penuh gelombang...
bersama mentari pagi
aku akan sentiasa menantimu....

nurfarhanim akmal mohd khalid
( cik farha a'a )
8 januari 2012
11.22 pm

Sunday, January 1, 2012

new sem,new hopes..

assalamualaikumm...
alhamdulillah..da selamat sampai kat Asrama Kolej Sains Kesihatan Sg Buloh sabtu hari tu...
sem ni apa mimpi ntah nak balik awal sgt..hehehe
esok 3hb Januari 2012..
just wanna wish Happy birthday to my mom, Pn Juariah Bt Sali...
semoga panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki...
i LOVE u mama...
ok..esok juga da start class...
dan aQ berharap aQ akan dapat bertahan untuk memulakan sem baru...
new life already start..don't ever give up..no more cry,no more hurt..
just accept it to be your strength..believe that anything happen to you, Allah always with you...

saya sayang dan saya akan hargai diri saya sebaik yg boleh walaupun saya tau tiada org yg sayang dan hargai diri saya..
 :))